Кербала

Илиян Джевелеков | Full HD | 1 час 55 мин. |

Филмът е базиран на реална история за една от най-големите битки за поляци и българи след Втората Световна Война.
Април 2004. Войната в Ирак е в разгара си. В Кербала поклонници честват важния мюсюлмански празника Ашура, когато бунтовници започват серия от нападения над града. Яростните атаки са посрещнати от малобройни части на полски и български войници, лишени от подкрепление и оборудвани с оръжие и храна само за 24 часа.

 

СЦЕНАРИСТ И РЕЖИСЬОР:
Кшищоф Лукашевич

УЧАСТВАТ:
Бартоломей Топа, Антони Круликовски, Христо Шопов, Атер Адел, Пьотр Гловацки, Томаш Шухард, Лешек Лихота, Михал Журавски, Пьотр Журавски, Александър Сано, Збигнев Стрий, Лукаш Симлат, Якуб Виечорек, Кажимеж Мазур, Миколай Рознерски

ПРОДУЦЕНТИ:
– Студио за документално и игрално кино (Полша) – Влоджимеж Нидерхаус
– Мирамар филм (България) – Матей Константинов, Илиян Джевелеков, Георги Димитров

С ПОДКРЕПАТА НА:
– Полски Филмов Институт
– Национален Филмов Център

Копродукцията между Полша и България “Кербала” е военен екшън, вдъхновен от истински случай, в който полски и български войници в продължение на няколко денонощия, оставени без провизии и подкрепление, отблъскват атаки на иракски бунтовници. Това е една от най-големите битки на полски и на български войници след Втората световна война.

Слоганът на филма е “истинска история за истински герои”. Разбира се, във филма са добавени персонажи и случки, плод на художествена измислица, но в основата е залегнала героичната отбрана на Кметсвото (Градския съвет) на Кербала. В продължение на години, истината за случилото се през тези 4 априлски дни на 2004 г., не е разгласявана. Освен историческите факти, е предадена и човешката история на войниците, които попадат в ситуация, за която не са подготвени, но се справят по най-добрия възможен начин. “Никой не ни е казал какво да правим”, споделят един с друг полският и български командир.

В главната роля на командира на българския отряд е актьорът Христо Шопов. Той е избран за ролята без кастниг по специалното настояване на режисьора. Поддържаща роля има Александър Сано. Ролята на полския командир се изпълнява от един от водещите полски актьори Бартоломей Топа (Traffic Department, The Dark House, The Wedding). В една от главните роли е и немският актьор от иракски произход Атер Адел, придобил известност с ролите си във филма Jack (състезателна програма в Берлинале, 2014) и сериала Homeland, носител на множество награди Златен глобус и Еми.

“Кербала” е заснет в специално построен декор край Варшава и на локации в Йордания. В екипа на филма участват и много български професионалисти, сред които костюмни дизайнери, каскадьори, консултанти и др.

Филмът е разпространен в Полша през месец септември 2015 г. и се превръща в национален бокс офис хит, постигайки резултати близки с мащабни продукции като “Еверест” и “Малкият принц”.

Основният полски продуцент е Студио за игрални и документални филми (WFDiF). Продуцент от българска страна е Мирамар филм. Филмът е подкрепен от Полския филмов институт и българския Национален филмов център. “Кербала” е първата копродукция между Полша и България в периода след 1989 г. Министрите на културата на двете държави изразяват подкрепата си за проекта още през 2011 г. Посолството на Република Полша в София оказва специално съдействие за реализацията на филма. Г-жа Йоана Пилецка, тогава Първи секретар в Посолството, лично се ангажира с проекта и допринася за успешната му реализация.

В България филмът се разпространява със съдействието на Национален филмов център, Българска национална телевизия, Метрореклама, Полски културен институт и посолство на Република Полша в България.

***Видеото ще бъде достъпно за гледане през вашия акаунт в продължение на 72 часа от момента на закупуване

Warning: file_get_contents(https://pro.ip-api.com/json/3.235.182.206?fields=status,message,countryCode&key=4B8Znt7iemPhMU9): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/fanstrea/public_html/wp-content/themes/bridge-child-theme/woocommerce/content-single-product.php on line 108
Не се предлага за вашия регион

Спряно от продажба